Co daje chłodzenie szokowe

Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie dosłownie gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.

Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe powoduje, że od razu po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu też można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tak robić, ale w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie więc straci wiele wartości odżywczych. Oprócz tego jest spore ryzyko, że od razu po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych warunkach potrzeba mniej więcej 6-7 godzin, by zamrozić określony produkt. W warunkach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można ten czas skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę około -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To też najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, niemniej jednak czasami schładza się także probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym także wykorzystuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one natomiast znacznie mniejsze niż te stosowane w sytuacji mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może szybko obniżyć temperaturę. Bardzo podobnie jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki też w około 90 minut potrafią obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.

Źródło informacji: schładzanie szokowe.