Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być bardzo ciekawy. Jeżeli już strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie bardzo chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.
Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Równocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na bardzo szybko coś zjeść. Mimo tego atmosfera w takim miejscu również jest znacząca, zatem należy się postarać o to, ażeby taki projekt był po prostu piękny. Ci, którzy projektują budynku użyteczności publicznej mają o wiele trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem pomieszczeń domów. Przestrzeń publiczną dużo trudniej zagospodarować. Oprócz tego wiele zajmują także przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które trzeba brać pod uwagę, kreując taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego powinno uwzględniać to, że w lokalu musi być świetnie oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego typu przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, ażeby goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą także swobodnie pomiędzy nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być również zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, wręcz niedużych lokalach, widać że projektant zadbał o właściwie każdy szczegół. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, ażeby wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu nigdy nie będzie brakować klientów. Każdy, nawet jeżeli ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, chce zjeść w miłej atmosferze. Ważne jest to, jak smakować będzie posiłek, ale nie mniej istotne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Sprawdź: projekty centrów handlowych.