Mrożenie żywności

Właściwie każdy rodzaj nietrwałej żywności, czyli świeże warzywa, owoce i inne produkty muszą być przechowywane w ściśle określonych warunkach. Im niższa jest temperatura przechowywania, tym większa jest szansa, że w znacznym stopniu przedłużymy trwałość tych towarów. Dlatego też właściwie każdy, kto para się sprzedażą żywności, wie, jak ważne są kwestie jej właściwego transportu oraz uprzedniego odpowiedniego przygotowania.

Schładzanie szokowe jest jedną z metod używanych w celu przedłużenia trwałości towarów spożywczych bez utraty ich jakości, a jednocześnie z możliwością przyspieszenia schładzania, co ogranicza nie tylko koszty tej operacji, niemniej jednak też zmniejsza czas niezbędny na przygotowanie żywności i oczywiście ogranicza również liczbę pracowników, jaka musi się tym zajmować. Tego typu innowacyjne technologie są w tej chwili popularnie stosowane w firmach, które produkują żywność na masową skalę i przygotowują ją do dystrybucji. Dzisiaj wszyscy, którzy biorą udział w procesie tego przygotowania są zaznajomieni z tymi technologiami. Wynajem chłodni do takiego szokowego schładzania często jest tańszy niż zakup tego typu urządzeń, także biorąc pod uwagę, że całościowe koszty są oczywiście rozłożone na kilka lat. W dzisiejszych czasach urządzenia mają za zadanie przede wszystkim minimalizować koszty i w tym przypadku idealnie się to sprawdza. Wynajem kontenerów chłodniczych jest dostępny dla każdej firmy, która wyłącznie będzie gotowa podpisać umowę leasingową. Takie umowy opisują wszystkie prawa i obowiązki obu stron. Dzięki umowie można się bardzo szybko dowiedzieć, jak powinno się się zachowywać w związku z tym urządzeniem, które wypożyczyliśmy. O ile firma produkuje mrożonki albo je transportuje czy sprzedaje, to w kręgu jej zainteresowań będzie zamrażanie szokowe i służą do tego specjalne zamrażarki, które bardzo szybko obniżają temperaturę. Takie zamrażarki są w stanie niesłychanie szybko zamrozić żywność, niemniej jednak wiąże się to z dużą stratą energii elektrycznej, bo trzeba mocno obciążyć agregaty, ażeby tak bardzo szybko schładzały.

Sprawdź: komora chłodnicza.