Kilkadziesiąt lat temu białka rekombinowane uważane były za cud inżynierii biomedycznych. W tamtych czasach powolutku powstawały pierwsze leki posiadające w sobie białka rekombinowane. Białka te występowały tylko w lekach, gdyż ich zyskanie było niesamowicie kosztowne.
Oznaczało to też, że występowały one wyłącznie preparatach niesłychanie drogich, których znakomita większość normalnie pracujących osób nie była wstanie kupić. Obecnie białka te na szczęście są o wiele tańsze, gdyż powstał ich nowy sposób produkcji. W dzisiejszych czasach nie jest to już niesamowicie kosztowny wynalazek inżynierii biomedycznej, niemniej jednak bardzo tani produkt używany nie tylko i wyłącznie w lekach, ale także w przedsiębiorstwach przemysłowych. Oczywiście białka znajdujące się w lekach są w całości inne, niż te wykorzystywane do przemysłu. Jeżeli już jednak są one potrzebne do waszego procesu produkcyjnego, to bez problemu będziecie mogli się w nie zaopatrzyć. Wystarczy jedynie znaleźć renomowanego producenta, który para się wytwarzaniem białek rekombinowanych dla przemysłu.
Inżynieria białek wymaga posiadania specjalistycznego laboratorium, dlatego ich zyskanie nie jest możliwe w warunkach domowych. O ile więc potrzebujecie tego przyszłościowego produktu do własnego cyklu produkcyjnego, to będziecie musieli je pozyskać od sprawdzonego laboratorium. Na szczęście nie będzie to zbytnio trudne zadanie i wiele laboratoriów specjalizuje się w sprzedaży białek rekombinowanych do celów przemysłowych. Otrzymywanie białek na pewno realizuje co najmniej jedno laboratorium znajdujące się w pobliskim, sporym mieście. Jeżeli zatem potrzebujecie tego profesjonalnego produktu do waszego cyklu produkcyjnego, to warto ustalić wszystkie szczegóły z wybranym laboratorium. Kosz pozyskania tych produktów jest różny i najczęściej zależy od wielkości zamówienia. Im większe zamówienie na białka rekombinowane przeznaczone do przemysłu, tym niższą kwotę jednostkową uda wam się pozyskać za pozyskanie tego prawdziwego cudu inżynierii biomedycznej.
Więcej: Inżynieria białek.