Utrzymanie należycie niskiej temperatury towarów spożywczych jest konieczne do tego, ażeby zahamować w nich różnego rodzaju procesy degradacji. Jeśli nie mamy wystarczająco niskiej temperatury, żywność może w znacznym stopniu pogorszyć swój stan lub dosłownie w pełni nie będzie się nadawała do użytku. Komora chłodnicza jest w tym przypadku takim dużym odpowiednikiem domowej lodówki.
W takiej komorze można przez dłuższy czas przechowywać rozmaite produkty i półprodukty spożywcze i mieć pewność, że dosłownie po kilku dniach będą się one nadal nadawały do spożycia i zastosowania na różnorakie sposoby. Dzięki możliwości utrzymania niskiej temperatury taka chłodnia może działać na korzyść wybranych towarów spożywczych. W znaczącej liczbie przypadków nie tylko utrzymuje ona świeżość, ale zdarza się także, że całkowicie poprawia jakość niektórych produktów, szczególnie tych, które po schłodzeniu albo zamrożeniu smakują jeszcze całkiem dobrze. Chłodzenie szokowe jest jedną z metod, które obecnie bardzo chętnie używa się do szybkiego chłodzenia towarów spożywczych. Forma ta jest o tyle skuteczna, że pozwala głównie skrócić czas potrzebny na chłodzenie, a więc zwiększyć wydajność działania firmy. Jeżeli ta wydajność zostanie zwiększona, obniżone będą także koszty funkcjonowania firmy, a tym samym koszty ostatecznego produktu, co dla końcowego klienta powinno mieć bardzo duże znaczenie, gdyż umożliwi na oszczędność. Identycznie działa zamrażanie szokowe. Dzięki niemu straty na jakości produktu są znacząco ograniczone. Powinno się w tym miejscu zauważyć, że powolne zamrażanie produktu może w ogromnym stopniu pogarszać jego jakość. Z takiego wolno zamrożonego produktu może np wychodzić woda, więc będzie on w późniejszym czasie mniej jędrny. Po rozmrożeniu ten brak jędrności będzie bardzo zauważalny i wpłynie na jakość produktu, zatem szybkie mrożenie wydaje się w takim wypadku najlepszym rozstrzygnięciem, a na pewno najskuteczniejszym z punktu widzenia późniejszej jakości konkretnego produktu. Firmy, które nie posiadają własnych maszyn i urządzeń chłodniczych albo mroźniczych, mogą się skusić na wynajem kontenerów chłodniczych.
Dodatkowe informacje: kontener chłodniczy.