Zioła w kuchni

Świeże zioła w kuchni mogą urozmaicić smak wielu potraw, które przygotowuje się przy pomocy ziół. Wielu osób, którzy wolą zdrową kuchnię rezygnuje z soli na rzecz ziół. Te również pozwalają na wydobycie z gotowanych dań głębokich walorów smakowych a równocześnie są zdrowsze niż sól.

Takie zioła doniczkowe można kupić w kwiaciarni, przez internet lub w sklepach z żywnością – najczęściej marketach i hipermarketach. Powinno się natomiast pamiętać o tym, że bazylia w doniczce kupiona w markecie może nie być tak mocną sadzonką, jak ta kupiona w sklepie ogrodniczym. Zazwyczaj w sklepie ogrodniczym będzie nieco droższa, ale również znacznie lepiej zachowana. By zioła doniczkowe bardzo dobrze rosły, należy je na bieżąco podcinać, a zatem używać ich. Jeśli sadzonka mięty albo bazyli jest podcinana – ucina się stożek wzrostu, rozrasta się na boki, kolokwialnie mówiąc gęstnieje. Jeżeli zaś nie wykorzystuje się ziół, to one rosną w górę – w doniczce znajduje się jeden cienki pęd. Warto więc zakupić te zioła, których będzie się używać. Tylko wówczas będą się dobrze trzymać i dobrze rosnąć. Lubczyk w doniczce nie jest trudny w hodowli. Zioła doniczkowe nie są bardzo wymagające. Wymagają przede wszystkim podlewania i regularnego podcinania. Nie powinno się ich nawet przesadzać do nowej doniczki co sezon, ponieważ ich system korzeniowy nie rozrasta się bardzo. Generalną zasadą jest pamiętanie o podlewaniu. Wtedy świeże zioła będą nie tylko i wyłącznie całkiem dobrze smakować, niemniej jednak i ładniej prezentować się na kuchennym parapecie lub w ogrodzie wertykalnym na balkonie. Zioła można hodować właśnie na balkonie. Wystarczy zakupić zestaw doniczek umieszczonych na poziomej, nieco pochylonej ścianie. Takie rozwiązanie nazywane jest ogrodem wertykalnym i nie jest drogie. Sporo osób hoduje w takich ogrodach zioła na tarasach i balkonach. Biorąc pod uwagę na niewielkie rozmiary na okres zimy można je przenieść do mieszkania. Ważne, aby doniczkowe zioła stały w nasłonecznionym miejscu, niemniej jednak ażeby południowe słońce latem nie sparzyło ich delikatnych listków.

Źródło: mięta w doniczce.