Gastronomia to ogólnie rozumiane przetwórstwo owocowo-warzywne, przetwórstwo mięsne rybne, cukiernictwo i piekarstwo. Te dziedziny wymagają odpowiednich maszyn i nie mogą być to maszyny przypadkowe, bo po pierwsze muszą być to maszyny, które ułatwią pracę i pozwolą na osiągnięcie dobrego rezultatu tej pracy, a po drugie będą bezpieczne dla ludzi , a ponadto dla towarów, które przetwarzają. Dlatego takie produkty muszą przejść specjalistyczne testy.
Zawijarka do czekoladek musi być bezpieczna i to nie tylko i wyłącznie dla pakowanych czekoladek, niemniej jednak też dla ludzi, którzy przy takich zawijarka pracują.
Niejednokrotnie wszakże miały miejsce wypadki, gdzie sprzęt nie był przystosowany do standardów, jakie są wymagane na danym miejscu pracy albo przy danym produkcie. Stąd też miksery piekarnicze muszą posiadać odpowiednie obudowy i możliwość awaryjnego wyłączenia na wypadek, gdyby ich praca w danym momencie stwarzała zagrożenie dla człowieka. Wagi kontrolne powinny być jednakże bardzo precyzyjnie ustawione i wykonane z bezpiecznych materiałów, by nie miały wpływu na materiał, który ważą. Tyczy się to tak w rzeczywistości każdego typu sprzętu, bo w gastronomii panują bardzo rygorystyczne zasady dotyczące maszyn i urządzeń, które mogą być stosowane w produkcji i obróbce oraz w pakowaniu. Na przykład serwis maszyn spożywczych co jakiś czas musi przyjeżdżać do dokładnie sprecyzowanej maszyny i sprawdzać, czy funkcjonuje ona właściwie. Zużyte części trzeba na bieżąco wymieniać, żeby nie były przyczyną poważniejsze a pani i nie doprowadziły tym samym do powstania jakiegoś zagrożenia na danym miejscu pracy. Brak serwisu mógłby się objawić takim właśnie zagrożeniem. Dlatego też należy o tym bezwzględnie pamiętać. Maszyny powinny być serwisowane zgodnie z dziennikiem serwisowania, czyli na przykład co rok albo co dwa lata. W niektórych przypadkach konieczne jest serwisowanie danych maszyn dosłownie co pół roku. Wszystko zależy od stopnia wyeksploatowania takiej maszyny, a ten, jak wiadomo, może być naprawdę bardzo różny, w zależności od tego, jak w wielu przypadkach ta maszyna działa.
Polecana strona: serwis maszyn spożywczych.